Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Nadciśnienie - Leczenie

Nadciśnienie - Leczenie

nadciśnienie - leczenie

fot. Pexels / Shvets Production
14.03.2024 11:30 Czy można jeść czerwone mięso przy nadciśnieniu? Lekarz nie pozostawia wątpliwości

Zdrowy styl życia i odpowiednia dieta to nieodłączne elementy profilaktyki i leczenia nadciśnienia tętniczego. Istnieje lista produktów, których należy szczególnie unikać. Dużo się mówi o szkodliwości czerwonego mięsa. Czy rzeczywiście ma wpływ na wzrost ciśnienia krwi? Wyjaśniamy. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z dr hab. n. med. Marcinem Wełnickim, specjalistą chorób wewnętrznych i farmakologii klinicznej, adiunktem III Kliniki Chorób Wewnętrznych i Kardiologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.